Home » Waarom worden de panda's bedreigt

Waarom worden de panda's bedreigt

Waarom worden de Panda's bedreigt ?

Ongeveer de helft van de reuzenpanda's leeft in de pandareservaten die de Chinese regering heeft opgericht. In die reservaten is het relatief veilig voor ze, maar er lopen nog steeds stropers rond. Hoewel die meestal jagen op herten en ander wild, komen in hun strikken ook panda's terecht.

Een nog veel groter probleem voor de panda’s is dat er voor hen te weinig oerbossen met bamboe over zijn. De reservaten liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden en het bos tussen de reservaten wordt steeds meer bedreigd door de bouw van bijvoorbeeld wegen, mijnen en dammen. Een panda moet van het ene naar het andere bamboebos kunnen trekken. Dan komt hij panda’s tegen die geen directe familie zijn, waardoor hij sterkere jongen krijgt.

Verhuizen is ook nodig omdat bamboestruiken van één bepaalde soort elke dertig tot tachtig jaar allemaal sterven. Toen dat twintig jaar geleden in het Chinese Wanglang reservaat gebeurde, bleven er van de bijna tweehonderd panda’s die daar leefden maar een stuk of tien over. Vroeger trokken panda’s, wanneer de bamboe dood ging, naar bos met een andere soort bamboe. Die andere bossen zijn er nu misschien wel, maar door dorpen, wegen en boerderijen voor de panda bijna niet te bereiken.